Fårull, Merino Tumbler

Ull av högsta kvalite från en fårras som kallas merino och som finns i Australien och Nya Zeeland. Den typiska lammstrukturen skyddar mot smuts och även vid långvarig användning  behåller den sitt ursprungliga utseende.
Merinofåret har avlats fram för att producera ett speciellt fint ull. Den fina kvalitén är främst ett resultat av ullfibrernas tjocklek, inte fårrasen som sådan. Ju tunnare fibrer, desto finare ull. Merino kallas merino-fårets fina och särskilt mjuka ull, vilket också anses som den yttersta kvalitetsstämpeln. Detta högvärdiga kvalitetsull är mycket elastiskt och kan spännas ut till fintrådigt garn. Ullet är samtidigt väldigt tätt och krusigt och passar bäst till varma, mjuka och tunna plagg. På grund av sina särskilda egenskaper är merinoull det bästa skyddet mot kylan. Det irriterar inte huden, utan masserar subtilt  nervreceptorerna på kroppens hud. Våra  ullprodukter rekommenderas i profylaktiskt syfte och främjar bl.a. en riktigt hälsosam vila som återhämtar vitala krafter samt rekommenderas vid reumatiska besvär, blodcirkulationsproblem, muskelspänningar och smärta. 
Eftersom sömnkvaliten i allra högsta grad påverkar vår övriga hälsa är valet av sängkläderskvalite en av de avgörande aspekterna.
För att förbättra sömnkvaliten är - har många undersökningar visat - just högkvalitativt ull det bästa alternativet!

Skillnaden mellan merinoull och merinoull tumbler

Den avgörande skillnaden mellan merinoull och merinoull tumbler ligger i strukturen.

Merinoull tumbler har längre hårstrån och strukturen består av klumpar eller öar av ull vilket gör att tumbler behåller luft något bättre och därmed även värme.

Varför just ull?

En avgörande faktor är ullets hälsosamma effekter, bl. a. elimineringen av den skadliga verkan av plusladdade joner (som negativt påverkar nervsystemet, sänker immunförsvaret, orsakar trötthet och huvudvärk), ullets "rehabiliteringsförmåga" vid reumatiska besvär, neuropatiska smärtor
och sviter efter skador. Personer med ovannämnda besvär samt de som lider av termoregleringsbesvär uppskattar högt ullets kvalite!
Merinoullprodukters väldigt höga absorberingsförmåga (upp till 30% av sin egen massa) utan att ge känslan av fuktighet är ytterligare en viktig aspekt vid valet av ullsängkläder.
Ullfibret är oerhört känsligt för temperaturskillnader. 
Det krymper i kylan och vidgar sig i värmen vilket gör att det värmer vintertid medan det svalkar behagligt under sommartid, så man kan säga att den av sig själv reglerar sovtemperaturen.
Merinoull innehåller höga nivåer av lanolin (ett fett som finns i ull) och som skyddar fibrer mot damm och smuts och samlar svett och därmed motverkar kvalsteransamling.   Rekommenderas därför för personer med allergi (med undantag för de som lider av ullalergi), astma och andningsbesvär.
KASHMIRULL väcker allt större intresse. Kashmir (namnet kommer av regionen Kashmir/Indien), är underullsfibrer från tamgetter som lever i mycket kallt klimat. 
Kashmirull kännetecknas av sin unika lätthet och fluffighet. Kashmirullet förknippas med exklusivitet och komfort, är väldigt mjukt och behagligt i kontakt med huden och tillhör  världens mest högkvalitativa naturfibrer. 
Kamelull är, tack vare de extremt fina fibrerna, deras fluffighet och täthet, utan tvekan det varmaste av alla naturull. Kan ge upp till 30 gånger mer värme än fårull. Detta korthåriga och  tjocka kamelull känns silkeslent vid beröring och är väldigt slitstarkt.
Alpackaull, det mest exklusiva, är ull från djuret alpacka. Ullen är mycket fina och mjuka med 10–20 centimeter långa silkesglänsande fibrer. I jämförelse med fårull är alpackaull mjukare, varmare, starkare och glansigare. Ett plagg i alpacka kliar mindre och är slitstarkare än motsvarande fårullsplagg. Däremot är fårull mer elastiskt. 
Varje ulltyp garanterar sina hälsosamma egenskaper! Valet beror på din egen smak och behag och framförallt hudens känslighet. För att få ut det bästa av ullet rekommenderas det att sova direkt i ullsängkläderna, utan påslakan eller lakan.. 

Är det lönsamt att satsa på ull?

Ullsängkläder kostar en del. Producenten försäkrar dock att lönsamheten är hög och väl värd investeringen. Hälsoeffekterna, en behaglig sömn och produktens slitstyrka garanterar en långvarig användning - se skötselråden.
Kashmirull kännetecknas av sin unika lätthet och fluffighet. Kashmirullet förknippas med exklusivitet och komfort, är väldigt mjukt och behagligt i kontakt med huden och tillhör  världens mest högkvalitativa naturfibrer. 
Kamelull är, tack vare de extremt fina fibrerna, deras fluffighet och täthet, utan tvekan det varmaste av alla naturull. Kan ge upp till 30 gånger mer värme än fårull. Detta korthåriga och tjocka kamelull känns silkeslent vid beröring och är väldigt slitstarkt.
Alpackaull, det mest exklusiva, är ull från djuret alpacka. Ullen är mycket fina och mjuka med 10–20 centimeter långa silkesglänsande fibrer. I jämförelse med fårull är alpackaull mjukare, varmare, starkare och glansigare. Däremot är fårull mer elastiskt. 

Ullets  hälsofrämjande egenskaper

- rekommenderas i profylaktiskt syfte och främjar bl.a. en riktigt hälsosam vila
- led- och ryggradsbesvär, 
- reumatiska besvär
- neuropatisk smärta
- sviter efter skador
- njurbesvär
- termoregleringbesvär
- förhindrar förekomsten av liggsår